tisdag 1 december 2015


Israels barn skall flyga hem

I Jes 60:8 kan vi läsa om hur Israels barn t o m flyger hem. Något som skrevs långt innan flyget var uppfunnet.

Jes 60:8.  Vad är det här, som moln de flyger och som duvor till sina duvslag.
Jes 60:9.  För, till mig församlar kustländerna och Tarsis skepp, för de kommer med dina söner från fjärran, med deras silver och deras guld, till Jesu [Jashve] din Guds namn, och till Israels helige, för din ära.

Det här är ett ofta citerat bibelord, för det är intressant för det visar på att Gud visste att Israels barn skulle flya hem. Och det skrevs långt innan flygplan var påtänkta, för 2800 år sedan.

Och visst man kan se det bildlikt, men det är ändå intressant att Gud lade dit den här texten som alltså har gått så bokstavligt i uppfyllelse idag.

Det här visar också de problem som man möter när man skall tolka texter innan de ägt rum. Och det finns andra liknande texter som vi först idag förstår vad de egentligen betyder och där vill jag speciellt peka på Upp 13:14 – 15 om Vilddjurets bild. Det är just en text som man tolkat i många år och inte förstått. Men när vi läser den idag så ser vi att det är ju en TV som beskrivs. En bild som har rörelse, liv, och som kan tala, det är en TV.

Här har vi alltså en likande text som vi förstår idag. Men som har varit svår att förstå tidigare. Och som också visar att vi verkligen har en Gud som finns och som vet vad som kommer att hända.



Karl Håkan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar