fredag 23 oktober 2015

Tider i Bibeln 1

Bibelns 7 skapelsedagar

Den första tidsindelning vi möter i Bibeln är den i 1 Mos 1.

Den är indelad i 7 dagar, de 6 dagar som Gud skapade världen på. Och så en Sabbatsdag. En dag är som 1000 år, det kan vi läsa i Ps 90:4 och 2 Pet 3:8. Nu är vi på slutet av Guds skapelse och i det skede när Gud skall skapa människan till sin avbild. Det innebär att vi kan indela den tid vi har bakom oss i 6, 1000 års perioder.

Vi ser då att det hela börjar runt år 4000 f kr. det var då de första Civilisationen just hade börjat i Egypten och i Babylonien. Och form av skriftspråk växte fram. Det var alltså då Gud började med sitt verk att göra Människan till sin avbild. Det som var målet med hela Guds skapelse.

Vi ser sedan hur Gud tar ut Israels folk och land. Det gör han på den 3:e dagen alltså år 2000 – 1000 f kr. Det var då som Abraham kallades (runt år 2000 f kr) och det var sedan samma årtusende som Israel tågade ut ur Egypten (runt 1500 f kr) och intog sitt land. I Skapelseberättelsen beskrivs det här som när land blir synligt och som det står sker det genom att vattnet samlar sig.

Då kom det första livet. Växtlivet, det stationära livet, precis som lagen som också är något fast och stationärt.

I nästa årtusende, 1000 – 0 f kr, kom Jesus. Han föddes strax före å 0 f kr. Man har olika åsikter om exakt men från 7 f kr till 2 f kr diskuteras.

Det är det stora lysande ljuset som Gud skapar i 1 Mos 1:14 – 16.

Och i nästa årtusende 0 – 1000 e kr, alltså den 5:e dagen ser vi hur Anden faller. Det är de fåglar som flyger på himlen. Och vi ser hur livet kommer till Hedningarna, det är varelserna i Havet som kommer då.

Slutligen skapar Gud djuren på 6:e dagen, det sista årtusendet, som Gud skapar. Och det är det liv som vi har idag, men som inte helt är som Gud vill. Gud vill ha ett liv som är som han själv. Som är hans like. Och det får vi genom Jesus.

det är det vi väntar på nu att Jesus skall komma tillbaka och helt fylla jorden med sitt liv. Då blir människan som Gud har tänkt sig. Människan blir till Guds avbild. Och den 6 dagen har nått sitt slut.

Och det är där vi står idag. Vi väntar på Jesus och att han skall uppfylla det sista.

Sedan kommer 1000 årsriket. Då råder Guds rike på Jorden. Gud har förverkligat sin plan och kan nu vila sig.

Det här är de stora linjerna i Guds plan för mänskligheten. Och tänk hittills har det blivit precis som Gud har sagt.

Vill man läsa mera om den andliga skapelsen på 6 dagar så finns det i:






Karl Håkan




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar